structure

Wageningen MFC is een spin-off van Wageningen University & Research (WUR) en combineert de uitgebreide kennis en levenservaring van voormalige en huidige senior experts met de frisse perspectieven en actuele opleidingen van jonge professionals en studenten.

 

Opgericht in 2017, maakt Wageningen MFC deel uit van het bredere Wageningen kennisnetwerk. Onze organisatiestructuur is geïnspireerd door de ontwikkeling van het derde generatie universiteitsmodel, een concept dat ook binnen dit netwerk wordt omarmd en waaraan wij graag willen bijdragen.

 

"...Het ideaal van de universiteit als ‘Bildungsinstitut’ (onderwijsinstelling) staat onder druk door grote studentenaantallen, economische nut- en rendementsdenken, afhankelijkheid van het bedrijfsleven voor onderzoeksfinanciering en politieke agenda’s. In plaats daarvan wint het concept van de zogenaamde derde generatie universiteit aan terrein, waarbij de universiteit nauw verweven is met bedrijven en andere sociale organisaties..." [1]

 

Wageningen University & Research richt zich primair op kennisontwikkeling en onderwijs en heeft top posities behaald in wereldwijde ranglijsten voor onderzoek in landbouw- en milieuwetenschappen.

 

Wageningen MFC daarentegen is toegewijd aan het co-design van Metropolitan Food Clusters (MFC). Deze aanpak omvat transdisciplinaire samenwerking tussen wetenschappers, ondernemers, overheden en NGO’s, met als doel wetenschappelijke innovaties en impliciete kennis te integreren in systeeminnovaties.

_____________________________

[1]Translation of  https://vragen.wetenschapsagenda.nl/vraag/hoe-moet-de-universiteit-er-in-de-21e-eeuw-uitzien (in Dutch)


WAGENINGEN MFC BESTAAT UIT DRIE ENTITEITEN

Vereniging

De Wageningen MFC Vereniging dient als een platform waar leden bijdragen aan en delen in onze visie voor de duurzame ontwikkeling van het agri-food systeem. Het is een ruimte voor het bespreken van nieuwe kennis, uitdagingen, ideeën en transitieprocessen. Leden van de Vereniging kunnen onderzoeksvoorstellen indienen bij de Wageningen MFC Foundation. Wageningen MFC organiseert ook Verenigingsdagen waar leden elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en kunnen samenwerken.

 

Stichting

De Wageningen MFC Stichting beheert een revolverend fonds waarin Wageningen MFC Business een deel van zijn projectinkomsten investeert. Dit fonds herinvesteert deze middelen in langlopende onderzoeks-, onderwijs- en trainingsprojecten die worden uitgevoerd door Wageningen University & Research en andere kennisinstituten, om de missie van Wageningen MFC te ondersteunen en verder te bevorderen. De Stichting faciliteert ook de organisatie en het werk van een onafhankelijk onderzoeksbestuur dat toezicht houdt op, reguleert en de projecten beoordeelt die het ondersteunt.

 

Bedrijf

Wageningen MFC Business is de commerciële tak van Wageningen MFC, verantwoordelijk voor het uitvoeren van co-design projecten voor klanten wereldwijd. Het richt zich op het co-designen van oplossingen en het integreren van de kennis, technologieën en ervaringen van de leden van de Wageningen MFC Vereniging in Metropolitan Food Cluster projecten.