Wij voeren Co-Design uit

Co-design is een samenwerkingsproces waarbij kennisinstituten, ondernemers, overheidsinstanties en niet-gouvernementele organisaties betrokken zijn—gezamenlijk bekend als ‘KENGi’-partners. Deze aanpak ziet de projectinitiatiefnemer niet slechts als een 'consument' van de ontwerpresultaten, maar als een 'co-creator'. Door de initiatiefnemer op deze manier te betrekken, wordt hun impliciete of ‘tacit’ kennis ontsloten, wat leidt tot uitkomsten die beter aansluiten bij hun behoeften.

Bij het ontwerpen van Metropolitan Food Clusters gaat de focus verder dan alleen het creëren van fysieke infrastructuur (‘hardware’). Het omvat ook de organisatorische ontwikkeling die nodig is om deze systemen te ondersteunen en te implementeren. Dit houdt in dat een netwerk van lokale belanghebbenden wordt betrokken om zaken als bedrijfsontwikkeling, samenwerkingsstructuren en wetgeving (‘orgware’) aan te pakken en ervoor te zorgen dat toekomstig personeel wordt opgeleid om voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden te ontwikkelen (‘software’).

 

Co-design heeft tot doel uitvindingen en interventies te creëren die uiteindelijk leiden tot systeeminnovatie. Dergelijke innovatie is essentieel, niet alleen voor technologische vooruitgang, maar ook voor het transformeren van relaties tussen belanghebbenden. Deze transformatie is van cruciaal belang voor de landbouw om de uitdagingen van globalisering en de zich ontwikkelende netwerksamenleving aan te gaan. Gedurende deze ontwerpprocessen wordt nieuwe wetenschappelijke kennis gegenereerd door voortdurende samenwerking tussen wetenschappelijke inzichten en praktische expertise van alle deelnemers.


WIJ faciliteren Co-Design Processen

Het organiseren van KENGi-partners is essentieel voor het co-design proces. Samenwerkingsmodellen moeten worden verkend, omdat ze vaak verschillende doelstellingen hebben die synergetisch moeten worden aangepakt in plaats van te leiden tot conflicten. Kennisinstituten richten zich bijvoorbeeld op het produceren van resultaten die leiden tot peer-reviewed publicaties, terwijl ondernemers prioriteit geven aan winstgevendheid en bedrijfsduurzaamheid. Niet-gouvernementele organisaties pleiten voor de idealen van specifieke belangengroepen, en overheden streven naar het dienen van het algemeen belang.

 

Onze aanpak voor het organiseren van het co-design proces is gericht op het in balans brengen van deze diverse belangen, het vinden van gemeenschappelijke grond, en—cruciaal—het opbouwen van vertrouwen onder de deelnemers. Vertrouwen is essentieel om nieuwe wegen naar systeeminnovatie te verkennen, de valkuilen van conflicterende belangen, vastgeroeste posities en houdingen zoals ‘not invented here’ of ‘not in my backyard’ te vermijden.